5 ПСИХОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ, ЯК ВІДПОВІДАТИ НА «НЕЗРУЧНІ» ПИТАННЯ

«І скільки ж ти заробляєш?», «А не хочете народити другого?», «Коли ж ти вийдеш заміж/одружишся?», «Ви розлучаєтеся, так?» — напевно, кожному з нас доводилося опинятися в незручній ситуації, коли цікавого співрозмовника дуже хотілося отримати інформацію, якої ви не хочете ділитися, а потім шкодувати про те, який напрямок прийняла ця бесіда.
Ми представляємо вашій увазі декілька стратегій, які допоможуть вам дати відповіді на каверзні питання і при цьому чудово себе почувати. Якщо ви прислухаєтеся до наших порад, то вам не доведеться лізти за словом в кишеню в реальній ситуації.

1. Програмісти і Шерлок Холмс рекомендують

Відповідаючи на неприємні питання, ви маєте повне право не давати співрозмовникові ніякої конкретної інформації. Ведіть себе, як програміст з анекдоту, який на питання заблукали Холмса і Ватсона, що мандрують на повітряній кулі, відповів абсолютно правильно, але при цьому від його слів не було ніякої користі.
– Сер, чи не підкажете ви нам, де ми знаходимося?
– У кошику повітряної кулі, сер!
Або ж давайте загальну, але також не надто корисну інформацію.
– Скільки ж ти заробляєш?
– Як усі, середня зарплата по галузі (істотно менше Абрамовича).

2. «Відззеркалювання»

«Повертайте» співрозмовнику його питання. Зробити це можна за допомогою двох простих методик.
-
1) Формулюйте «переспрос» так, щоб людині, з яким ви розмовляєте, стало незручно за свій інтерес. Використовуйте універсальну конструкцію, яка починається зі слів «Я правильно розумію, що...», а її закінчення буде залежати виключно від того, чи будете ви продовжувати спілкування, хочете «вибудувати» свої особисті кордону і т. д.: «Я правильно розумію, що ти не проти потримати свічку в моїй спальні?», або «Я правильно розумію, що твоя головна проблема на сьогоднішній день — це моє особисте життя?», або «Я правильно розумію, що інтерес до чужих бід для вас в порядку речей?». Відмінно, якщо ви скажете все це дуже ввічливим, дуже спокійним, крижаним тоном і не станете при цьому жестикулювати, хіба що здивовано приподнимете одну брову.
2) «Підсилюйте» інтерес до заданої теми, адресуючи співрозмовнику зустрічне питання з тієї ж категорії:
– Коли ви збираєтеся народжувати другу?
– А ви — третього?

3. «Театр одного актора»

Почувши якийсь неприємний питання, ви завжди можете уявити себе великою драматичною актрисою, проникливо заглянути співрозмовнику в очі, глибоко зітхнути, притиснути руки до грудей (при бажанні можна «ламати» пальці), зобразити безодню відчаю і сказати трагічним голосом: «Благаю тебе! Ніколи, ти чуєш, ніколи мене про це не розпитуй!».
Другий варіант — ви вдаєте людини, що дає прес-конференцію (ми не будемо називати конкретних імен, але рекомендуємо звернути увагу на осіб першого ешелону влади) і вимовляєте фразу: «будь Ласка, наступне питання!». Третя версія — для прихильниць серіалу «Універ». Згадуйте каратиста Едуарда Кузьміна (він же Кузя) і говорите: «Це секретна інформація!».

4. «Я — не зануда, не зануда, не зануда!»

Замість того, щоб ображатися, злитися або ще якось демонструвати, що питання співрозмовника вас зачепив, почніть рівним монотонним голосом відповідати. Найголовніше — це деталі. Викладайте найдрібніші подробиці і починайте дуже здалеку!
– Коли ж ти вийдеш заміж?
– Астрологи кажуть, що для укладення щасливого шлюбу необхідно, щоб асценденты у закоханих сходилися (не питайте нас, що таке асценденты і вони повинні сходитися насправді — годиться будь-яка розумна теорія, в якій ваш візаві не дуже розбирається, хоч «звездограмма», хоч крутий поворот лінії життя, хоч індекс Наздака). І ось в той момент, коли я зрозумію, що зустріла свою другу половинку і перевірю, чи підходимо ми один одному (доведеться уточнити де і скільки він народився), тоді скажу йому: «Так». І ні хвилиною раніше.

5. Жартуєте, це дратує!

– Боже мій, скільки ж ти витратила на це плаття?
– Довелося голодувати два тижні, але чого не зробиш заради моди!
Універсальні відповіді:
«Я захоплююся вашим умінням задавати питання, які ставлять у глухий кут!»Або: «Ви — чудова жінка (дивовижний чоловік), знаєте, що мене завжди вражало? Це ваше вміння ставити некоректні (складні, риторичні) питання!»
«Із задоволенням відповім на ваше запитання, тільки скажіть спочатку, чому вас це так сильно цікавить?»
«А ви з якою метою цікавитеся?»
«Ви дійсно хочете про це поговорити?». Якщо чуєте стверджувальне«Так», сміливо парируйте: «А я — не хочу», — і посміхайтеся.
Якщо ви більше не хочете мати ніяких справ з людиною, яка задає безтактні питання, можна дозволити трохи більше. Наприклад, парирувати у відповідь: «Це моє собаче діло».

Джерело: http://garna.top/

Комментарии